Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Schade door mieren

Wanneer is er sprake van schade door mieren? In principe noem je ongedierte schadelijk, zodra ze economische schade veroorzaken of schadelijk zijn voor de gezondheid. Mieren zijn niet het meest schadelijke ongedierte, maar veroorzaken wel degelijk overlast.

Economische schade door mieren

Er zijn verschillende situaties te benoemen waarin mieren economische schade veroorzaken.

  • Wanneer mieren in restaurants een plaag vormen, lopen gasten hoogstwaarschijnlijk weg, waardoor het restaurant inkomsten misloopt.
  • De oogst van agrarische bedrijven mislukt, doordat mieren bladluis met zich meebrengen wat schadelijk is voor planten, groenten en fruit.
  • Jij moet op den duur je terras ophogen, omdat ‘ie verzakt door de enorme gangen en kamers die de mieren creëren voor hun mierennest onder je terras.

Mieren en onze gezondheid

Mieren verspreiden via urine en ontlasting ziektekiemen. Mieren lopen overal, helemaal graag op ons voedsel. Wat ze achterlaten, zien wij niet met ons blote oog. Daarom moet je ook altijd je eten goed opbergen, zodat mieren geen kans krijgen om het te besmetten. Door de ziektekiemen kunnen wij voedselvergiftiging oplopen.

Voorkom schade door mieren

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Mieren zijn zo klein, dat het soms best lastig is om je huis helemaal miervrij te houden. Echter kun je wel door simpele gewoontes de kans op een mierenplaag verkleinen:

  • Zorg ervoor dat je aanrecht geen resten van eten en drinken bevat. Neem het altijd zorgvuldig met een vaatdoek af. Laat ook geen vaat op het aanrecht staan, mieren komen ook op borden en kopjes af die klaar staan voor de afwas.
  • Bewaar voedsel in afgesloten bakken, zodat mieren er niet bij komen. Maak ook flessen drinken goed schoon, helemaal een ranjafles. Zorg dat er bij de dop geen druppels zitten.
  • Onderzoek waar de mieren je huis binnen komen en maak deze ingangen dicht.

Bestrijd mieren in huis

Toch mieren in huis aangetroffen? Dan is het zaak om het geurspoor van mieren uit te wissen. Ze komen namelijk door een bepaalde geur allemaal via dezelfde route naar een plek. Hiermee vind je ook de weg naar het mierennest. Deze dien je uiteindelijk te bestrijden om van de mieren af te komen.