Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mierenplaag

Zodra een koningin besluit om haar nest in jouw omgeving te maken, loop je het risico op een mierenplaag. Er is sprake van een mierenplaag als de koningin zoveel mieren produceert dat jij er werkelijk overlast van ervaart. De mieren nemen dan de overhand en er is sprake van een plaag. Een plaag bevat duizenden tot wel een miljoen mieren. En dan te bedenken dat de enorme aantallen mieren die jij ziet, enkel de werksters zijn. De rest zit nog in het mierennest.

Wat moet je doen bij een mierenplaag?

Mieren vertellen elkaar de weg door middel van een geurspoor. Zo weet de hele kolonie de route van een bepaalde plek naar het nest en andersom. Door het geurspoor te onderbreken, raken mieren de weg kwijt. Om van een mierenplaag af te komen, dien je het mierennest te vinden en te bestrijden. Je vindt het mierennest simpel door de routes van de mieren te volgen.

Gevolgen van een mierenplaag

Mierennesten zitten veelal onder de grond. Wat wij zien, is enkel de uitgang van het nest. De meeste activiteiten vinden dus plaats onder de grond. Daar zit ook het grootste probleem.

  • Straatwerk verzakt doordat mieren gangen en kamers bouwen onder de grond. Jouw terras heeft bijvoorbeeld daardoor geen stevige ondergrond meer.
  • Mieren zorgen daarnaast ook voor bladluis, wat je absoluut niet op je planten wilt aantreffen.
  • En mieren veroorzaken tot slot voedselvergiftiging, doordat ze jouw voedselvoorraden besmetten.

Voorkom een mierenplaag in je huis

Mieren zoeken in de omgeving van het nest naar voedsel. Zodra er dus bijvoorbeeld ergens in jouw tuin een mierennest zit, is de kans groot dat ze binnen in huis op zoek gaan naar voedsel. Zorg er dus voor dat je geen zoet eten en drinken laat rondslingeren in de keuken. Dit trekt niet alleen mieren aan, maar ook ander ongedierte. Vooral in de zomer wanneer de deuren en ramen vaak open staan, waardoor het makkelijk is voor ongedierte om binnen te komen.

Mierenplaag bestrijden

Zodra jij een mierennest opmerkt, kan het al een aantal jaren in je leefomgeving zitten. Vaak bouwen de werksters onopgemerkt door aan het nest. Professionele ongediertebestrijders weten nesten snel te herkennen. Voor leken is dit minder makkelijk. Heb jij het vermoeden dat je een mierenplaag in je omgeving hebt? En kun je het mierennest niet traceren? Schakel dan de hulp in van experts om zo snel mogelijk een einde te maken aan de plaag.