Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Tips voor mierenbestrijding

Mieren bestrijden is geen makkelijke klus. Heb je te maken met een enorme mierenplaag? Laat de bestrijding dan over aan professionals. Heb je een kleine tot middelgrote mierenplaag? Dan kun je het zelf proberen met deze tips voor het bestrijden van mieren.

Tip 1 – Vind het mierennest

Het is heel belangrijk om bij mierenbestrijding de bron aan te pakken. Als je alleen maar de zichtbare mieren bestrijdt, los je het probleem niet op. Je doorbreekt de cyclus namelijk niet. Nieuwe werksters uit het nest nemen de taak van de vorige werksters gewoon over. Vind daarom het mierennest!

Tip 2 – Observeer de route van de mieren

De werksters lopen elke dag dezelfde route om voedsel te vinden. Ze verspreiden een bepaalde geur, waarmee ze elkaar de vaste route laten weten. Neem even de tijd om deze route te vinden. Zo kom je er niet alleen achter waar het mierennest zit, maar ook waar ze bijvoorbeeld jouw keuken binnen komen. Als je dit geurspoor dan doorbreekt, verdwalen de mieren en gaan dood doordat een gebrek aan voedsel ontstaat in het nest.

Tip 3 – Gebruik bestrijdingsmiddelen volgens de handleiding

Schaf jij chemische bestrijdingsmiddelen aan om mieren zelf te bestrijden? Lees dan de handleiding zorgvuldig door. De middelen moeten namelijk op specifieke wijze op strategische plekken geplaatst worden. Doe je dit niet? Dan heeft het bestrijden met een dergelijk middel geen zin.

Tip 4 – Mieren bestreden? Voorkom dat er nieuwe mieren voor in de plaats komen

De mieren zijn in jouw omgeving met een doel, namelijk het vinden van voedsel. Blijkbaar bied jij de mieren voldoende voedsel, zodat ze blijven. Het is heel belangrijk, helemaal in de lente en zomer, om voedselbronnen zorgvuldig op te bergen. Stop voorraad in afgesloten bakken. Sluit afvalbakken goed. En heb je geknoeid met hagelslag of een druppel ranja op het aanrecht? Maak het direct schoon!

Tip 5 – Schaf bepaalde soorten bloemen aan

Mieren hebben een sterk ontwikkeld geurvermogen. Zo komen ze van ver weg naar een bepaalde plek vanwege voedsel. Ze hebben echter ook een hekel aan bepaalde geuren. Zorg dat je deze geuren door je leefomgeving verspreidt. Welke bloemen moet je kiezen?

  • Goudsbloemen
  • Afrikaantjes
  • Lavendel
  • Boerenwormkruid
  • Bieslook