Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mierenbestrijdingsmiddelen

Mieren zijn niet de meest gevaarlijke insecten, maar ze kunnen wel degelijk voor overlast en schade zorgen. Vooral in de zomermaanden komen ze ineens weer tevoorschijn in grote aantallen. Je wilt genieten van je tuin, zonder gebeten of geïrriteerd te worden door mieren. In huis wil je ze al helemaal niet zien bij je voedsel. Hoe kun je mieren bestrijden en welke middelen zijn hiervoor te gebruiken?

Bestrijdingsmiddelen voor particulieren

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen te koop tegen mieren voor particulieren. Het is dus mogelijk om mieren zelf te bestrijden. Echter werken deze middelen niet altijd voldoende. Daarbij zijn professionele mierenbestrijdingsmiddelen waar particulieren niet aankomen veel sterker. Voor welk product je kiest, hangt af van een aantal factoren.

 • Mierenspray
 • Mierenlokdoosjes
 • Mierenkorrels
 • Mierenbuffet
 • Mierenpoeder

Welk mierenbestrijdingsmiddel kies je?

Je gaat naar de winkel en je wilt een mierenbestrijdingsmiddel kopen. Ineens zie je zoveel verschillende producten dat je niet weet welke je moet kiezen. Daarom dien je het volgende voor jezelf helder te hebben:

 • Waar bevindt zich het mierennest? Bij jou in huis of in de tuin? Lastig te bereiken of niet?
 • Heb je kinderen of huisdieren in de omgeving? Houd daar dan rekening mee. Sommige producten zijn schadelijker dan de andere.
 • Wat is de grootte van de mierenplaag? Is het een enorm mierennest of valt het mee? Heb je last van een nest of meerdere?

Zelf mieren bestrijden versus professionele mierenbestrijding

Er zijn een aantal factoren die het lastig maken om mieren zelf te bestrijden.

 • Niet alle mierenbestrijdingsmiddelen zijn even effectief. Vooral een heel mierennest bestrijden is lastig. Het zelf bestrijden van mieren vergt veel geduld en de toepassing van de middelen dien je een aantal keer te herhalen.
 • Mieren zelf bestrijden met mierenkorrels en mierenpoeder is lastig in het voorjaar. De werksters zitten dan nog vol met reservevoedsel. Ze zullen niet snel eten van de korrels en poeders.
 • Sommige mieren eten verschillend voedsel per seizoen. Particuliere mierenbestrijdingsmiddelen houden hier geen rekening mee. Het kan maar zo zijn dat je net op dat moment het verkeerde product hebt aangeschaft.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Sommige mensen vinden het niet prettig om met chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Mierenspray, mierenlokdoosjes, mierenkorrels, mierenbuffet en mierenpoeders bevatten allemaal chemische middelen. Wil je mieren zelf bestrijden, maar niet met chemische bestrijdingsmiddelen? Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat je kinderen of huisdieren in de buurt hebt. Kies dan voor huismiddeltjes.

Voorkom mieren in de toekomst

Is het je gelukt om de mieren te bestrijden met een mierenbestrijdingsmiddel? Zorg dan dat je de mieren niet weer in je omgeving krijgt. De werksters komen altijd af op voedsel. Steek extra tijd in het schoonhouden van je keuken en ga zorgvuldig om met je voedselvoorraad. Je hebt met het bestrijden een mierennest verwijderd, maar dat houdt niet in dat een andere kolonie niet weer jouw omgeving uitkiest.