Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren bestrijden met zout

Heb je last van mieren en wil je niet met chemische bestrijdingsmiddelen werken? Dan is het een optie om te werken met zout. We zeggen er wel gelijk bij dat je bij deze methode geduld moet hebben en het meerdere keren moet hebben herhaald voordat je effectief mieren bestrijdt.

Waarom het mierennest bestrijden?

Je ziet ontzettend veel mieren lopen. Je denkt waarschijnlijk dat dit alle mieren van de kolonie zijn. Niets is minder waar. De mieren die wij zien, zijn alleen de werksters die verantwoordelijk zijn voor het vinden van voedsel. Ze nemen het voedsel mee het nest in en daar zijn nog enorm veel meer mieren. Het is dus noodzakelijk om het mierennest te bestrijden, anders bereik je niet je doel. Als je alleen de werksters aanpakt, dan heb je binnen no-time andere mieren die vanuit het nest het werk overnemen.

Bestrijding voorbereiden

Om mieren te bestrijden met zout is het noodzakelijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Doe je dit niet? Dan werkt de methode zeker niet.

  • Observeer de werksters. Dit zijn de vrouwelijke onvruchtbare mieren van de kolonie. Welke route lopen ze?
  • Zodra je weet welke route de werksters telkens lopen, kun je het mierennest lokaliseren. Dit is heel belangrijk. Deze dien je ten slotte te bestrijden.
  • Mierennest gevonden? Dan kun je de bestrijdingsproducten erbij pakken. Zorg dat je zout en poedersuiker in huis hebt.

Mierenbestrijding met zout

Zout? Waarom zorgt zout voor bestrijding van mieren? Zout zorgt ervoor dat de mieren exploderen. Dit is voor mieren niet een heel prettige dood, maar het werkt wel. De mieren zullen als reactie ook proberen te vluchten uit het nest. Deze methode vergt wel iets meer werk dan enkel zout over het mierennest strooien, dat is namelijk niet voldoende.

Zout en kokend water

Je kunt met zout de volgende werkwijze uitvoeren, die je een aantal keer moet herhalen.

  • Vind het mierennest.
  • Zet een pannetje water op en wacht tot het water kookt.
  • Neem het kokende water mee naar het mierennest.
  • Zie je de ingang van het nest? Strooi de zout in het nest.
  • De mieren vluchten naar buiten. Op het moment dat de mieren uit het nest komen, giet je water over de mieren heen.

Zout in de vorm van lokstof

Je kunt met zout ook mieren bestrijden door het zout als een lokstof te verspreiden. Mix hiervoor zout met poedersuiker en strooi de mix op de route waar je de werksters ziet lopen. De mieren nemen het dan mee het nest in en alle mieren zullen van de lokstof eten. Dit is niet heel diervriendelijk, want zodra mieren zout eten exploderen ze. Ook bij deze methode geldt dat je het een aantal keren moet herhalen.