Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Weetjes over mieren

Mieren zijn slimme beestjes, ze krioelen overal waar ze maar eten ruiken. De eerste zonnestralen en je hebt de mieren in je tuin of misschien zelfs in de keuken. Vergroot je kennis over mieren met deze ‘wist-je-datjes’.

Wist je dat mieren kunnen vliegen?

De vrouwelijke mieren, dit zijn de vruchtbare mieren, en de mannetjesmieren kunnen vliegen. Ze paren in de lucht. De mannelijke mieren overlijden na de paring en de vrouwtjes vliegen terug naar de grond. Zodra ze een nieuw nest gevonden hebben, bijten ze hun vleugels af. Vliegende mieren kun je zien in het voorjaar.

Wist je dat mieren een geurspoor ontwikkelen als vorm van communicatie?

Mieren en dan vooral de werksters verspreiden een bepaalde geur. Door middel van deze geur geven ze aan elkaar de route door van het nest naar het voedsel. Het is dus ook goed om het geurspoor uit te wissen als je de mieren wilt bestrijden.

Wist je dat mieren in hun nest verschillende kamers creëren?

Mieren zijn ontzettend slim. Elke mier uit de mierenkolonie heeft een bepaalde taak. Zo heb je soldaten die het nest tegen indringers beschermen. Er zijn mieren die werken in de ziekenkamer, daar waar zieke mieren worden behandeld. En je hebt de voorraadkamer met al het verzamelde voedsel.

Wist je dat de mieren die wij zien enkel de werksters zijn die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van voedsel?

De mieren die wij in lange rijen achter elkaar aan zien lopen, zijn de onvruchtbare vrouwtjes. Deze mieren zijn verantwoordelijk voor het vinden van voedsel. Ze brengen het voedsel naar het nest waar de rest van de mierenkolonie zit.

Wist je dat je bij mieren de bron moet bestrijden en niet enkel de zichtbare werksters?

Als je alleen de zichtbare mieren bestrijdt, los je het probleem niet op. In nest zullen namelijk andere mieren aangewezen worden om op zoek te gaan naar voedsel. Zo blijf je dus overlast houden van mieren. Wil je mieren bestrijden? Pak dan de bron, oftewel het mierennest aan!

Wist je dat mieren ontzettend sterk zijn?

Hoe klein de mier ook is, het kan zijn eigen gewicht 50x dragen. Dat is echt ongelofelijk! Daarnaast zijn het echte teamplayers, zo kunnen ze met elkaar een boomstronk verplaatsen.