Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Vraag en antwoord

De kleine krioelende beestjes, ze zijn vrij interessant. Mieren zijn supersterk en hebben een uitstekend reukvermogen. Vergroot je kennis over mieren met onderstaande vragen en antwoorden.

Hoe kan het dat sommige mieren kunnen vliegen?

Het is inderdaad waar dat sommige mieren kunnen vliegen. Dit zijn de mannetjesmieren en de vruchtbare vrouwtjesmieren. In het voorjaar vliegen ze de lucht in om hoog boven de grond te paren. Vervolgens overlijdt het mannetje. Het bevruchte vrouwtje vliegt naar de grond om op zoek te gaan naar een nieuw nest.

Waarom komen mieren naar jouw leefomgeving?

De mieren die wij zien, zijn de werksters. Dit zijn de onvruchtbare vrouwtjesmieren. Deze mieren hebben maar een doel, namelijk het vinden van voedsel voor de hele mierenkolonie. Tref jij mieren aan in de keuken? Dan hebben ze daar waarschijnlijk eten gevonden. In de zomermaanden is het daarom ook ontzettend belangrijk om de keuken heel schoon te houden. Een druppel ranja op het aanrecht is voor de werksters al voldoende reden om er een lange tijd door te brengen.

Waar leven mieren?

De bevruchte mieren zoeken na de paring een plek voor het nest. Deze nesten zitten vaak in de grond, in een boom, onder een struik, onder het terras en ook kun je een nest hebben in je huis.

Hoe ziet een mierennest eruit?

Mierennesten zijn complete bouwwerken. Via gangen verbinden de mieren allerlei kamers met elkaar. Een mierennest bevat de volgende kamers:

  • Een kamer voor de koningin.
  • Een kamer voor de voedselvoorraad.
  • Een kamer voor zieke mieren.
  • Een kamer voor de werksters.

Zijn mieren schadelijk voor onze gezondheid?

In principe worden mieren niet gezien als ontzettend schadelijk. Bepaalde mieren kunnen echter wel bijten en dit zorgt voor jeukende bultjes. Tot op heden is nog niet voorgekomen dat iemand ziek is geworden van een mierenbeet. Mieren kunnen wel zorgen voor voedselvergiftiging. Dit is wanneer ze bacteriën verspreiden over ons voedsel.

Waarom is het bestrijden van mieren lastig?

Mieren zijn met gigantische aantallen. Via een geurspoor vertellen ze elkaar alles. Ook is het lastig om mieren te bestrijden, omdat wij alleen de werksters zien die op zoek zijn naar voedsel. Bij het bestrijden van mieren moet je ook de bron aanpakken, het nest dus. Mierennesten zitten soms diep in de grond. Dit maakt het lastig voor een bestrijdingsmiddel om daadwerkelijk bij het nest te komen.