Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Vliegende mieren

Mieren paren in de lucht. Zodra jij mieren ziet vliegen, houdt dit in dat de paarperiode is aangebroken. Per soort mier verschilt de paarperiode. Je denkt nu waarschijnlijk: ‘Ik zie nooit vleugels bij mieren’. Dat klopt. Hoe het precies zit, leggen wij hieronder uit.

Koninginnen en mannetjesmieren met vleugels

De mieren die wij in de tuin en in huis zien lopen, zijn de werksters. De werksters zijn de vrouwelijke mieren die niet vruchtbaar zijn. De jonge koninginnen zie je bijna nooit. Hetzelfde geldt voor mannetjesmieren. Zodra de paringstijd is aangebroken, vliegen de mannetjes en jonge koninginnen de lucht in. Ze paren in de lucht.

Na de paring gaat het mannetje dood

Zodra de jonge koningin haar mannetje heeft uitgekozen in de lucht, bevrucht het mannetje de koningin. De jonge koninginnen kiezen voor de mannetjes die het hoogste vliegen. Zodra de paring klaar is, gaan de mannetjes dood. De bevruchte jonge koninginnen vliegen terug naar de grond en gaan op zoek naar een nest voor hun nageslacht.

Herken een vliegende mier

Hoe herken je vliegende mieren? Een vliegende mier is te onderscheiden van de werksters. Gevleugelde mieren zien er als volgt uit:

  • Zijn groter dan de werksters
  • Hebben een heel smalle taille
  • Hebben vleugels
  • Koninginnen hebben geknikte antennes
  • Mannetjes hebben rechte antennes

Waarom paren mieren in de lucht?

De reden waarom mieren in de lucht paren en niet op de grond, is omdat de kans dan groter is om een mannetje aan te treffen uit dezelfde kolonie. En dat willen ze niet. Door dit te voorkomen, vliegen de koninginnen de lucht in. Zo vinden ze makkelijker een mannetje uit een andere kolonie. De vleugels heeft de koningin echt alleen nodig voor het moment in de lucht. Zodra ze weer op de grond is, bijt ze haar vleugels af. De vleugels zitten anders alleen maar in de weg.

Mannetjesmier heeft maar een taak

Mieren worden geboren met vleugels of zonder vleugels. De mannelijke mieren hebben allemaal vleugels. De vrouwtjesmieren worden geboren met of zonder vleugels. Vrouwelijke mieren zonder vleugels zijn automatisch de werksters. Vrouwtjes geboren met vleugels worden koninginnen. De mannetjesmieren hebben maar een taak in hun leven, namelijk het bevruchten van een koningin.