Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Rode mieren bestrijden

Elke zomer geeft het veel hinder en overlast op het gazon, onder tegels en terras en bij de randen van vijvers in de tuin: de rode bosmieren. In de volksmond worden ze ook el ‘rode mieren’ genoemd. Het gaat hier om soms vrij agressieve insecten die ook irritaties aan de huid van mens en kind kunnen geven. De beet van een rode mier is een kort maar hevig pijntje die lijkt op een korte aanraking met een zojuist ontstoken lucifer. Voor een krachtige aanpak om de mierenhopen te verdelgen, gaan we in op methodes om rode mieren te bestrijden.

De rode vuurmier is de bekendste onder de soorten rode mieren

Rode mier op blad

De bekendste onder de rode mieren is de rode vuurmier. Deze zwart-rode insecten van tussen de 2 en 7 millimeter lengte treft u vaak aan de bodemoppervlakte en dan het liefst als het daar vochtig is. We noemden net al de bekende plekken die gekozen worden door rode bosmieren; de tuin, onder de tegels, in het gras of op of onder het terras. Binnenshuis zult u dit type mier niet snel aantreffen.

Naast de rode vuurmier zijn er de kale en de behaarde rode bosmier. Beiden maken bovengrondse nesten oftewel mierenhopen. Deze nesten kunnen soms behoorlijk hoog worden, en er zijn gevallen bekend in ons land van nesten met een half miljoen inwoners. De behaarde bosmier is iets kalmer, de mierenhopen zijn kleiner en er is ook maar één koningin in het mierennest in plaats van meerdere. De kale variant is wat vuriger en kan flink toeslaan met een mierenbeet zodra hij wordt uitgelokt. Dit ongedierte komt u het meest tegen in bossen met loofhout en naaldbomen. Het komt dan ook vak voor dat mensen met vakantiehuisjes of op campings hinder en last hebben van rode bosmieren.

Rode bosmieren bestrijden: zelf doen of hulp inschakelen van ongediertebestrijder?

Vooral als u kinderen heeft zal u de rode bosmieren willen aanpakken vanwege de pijnlijke steken. Een professionele ongedierte bestrijder zal vaak proberen om het gehele nest uit te nemen en enkele kilometers verder in de natuur uit te storten. Deze afstand is noodzakelijk omdat de mieren door hun territoriumdrang anders gewoon kunnen terugkeren. Ook mag vergelijkbaar met de steenmarter de rode bosmier niet met chemische middelen worden bestreden.

Daardoor ligt het voor de hand dat particulieren zelf rode bosmieren bestrijden. Hieronder staan zes manieren voor bestrijding op de natuurlijke manier. Helaas slagen ze niet vaak, omdat vergeleken met een echte ongediertebestrijder de leek vaak niet een goede locatiebepaling en diagnose kan maken.

Middelen om als particulier zelf rode mieren te verhelpen

  1. Kaneelstaafjes of kaneel in kruidenvorm of in een spuitfles.
  2. Een plantenspuit met azijn.
  3. Kokend water met rode peper.
  4. Baking soda strooien op en rondom het nest.
  5. Maizena tegen rode mieren.
  6. Zuiveringszout in combinatie met suiker als lokmiddel.

Op zoek naar de beste ongedierte bestrijder in jouw regio? Wij hebben hem al gevonden, klik hier.