Er zijn ontzettend veel verschillende soorten mieren. Een ding hebben ze allemaal gemeen, namelijk voelsprieten. Ze voelen, ruiken en communiceren met elkaar. Mieren zijn in verschillende soorten te classificeren, omdat ze allemaal andere kenmerken en leefgewoontes hebben. Een mier wordt tot een groep gerekend wanneer ze overeenkomstige woonomgevingen hebben. Het formaat van de kolonie speelt ook een rol. En tot slot het aantal koninginnen binnen een kolonie.
Het is niet mogelijk om alle 10.000 soorten mieren te benoemen. We beperken ons tot de meest voorkomende in Nederland. Dit zijn de kale bosmier, de faraomier, de steekmier, de tuinmier en de zwarte zaadmier. Hoe herken je deze 5 soorten mieren? Dat leggen we hieronder uit.
De kale bosmier, wordt ook wel rode mier genoemd. Nu weet je gelijk dat de kale bosmier, rood van kleur is. Daarnaast heeft deze mier de volgende kenmerken:
De faraomier wordt even groot als de zwarte zaadmier, namelijk 0,1 tot 0,5 centimeter lang. De faraomier valt onder de kleinste mier van Nederland. De volgende kenmerken behoren tot de faraomier:
De steekmier doet precies wat de naam aangeeft: steken. Deze mier kan je venijnig bijten. Hoe herken je deze kleine bijters?
De tuinmier geeft direct aan waar de leefomgeving is, namelijk buiten. Het liefst bij jou in de tuin. Hoe herken je deze mieren in je tuin?
De zwarte zaadmier is, zoals de naam al doet vermoeden, zwart van kleur. Zwarte zaadmieren kunnen net als de steekmieren, bijten. Herken het beestje en ontwijk ze!
Naast de 5 meest voorkomende mieren in Nederland, is er ook nog sprake van vliegende mieren. Vliegende mieren? Kunnen mieren vliegen? Ja, dat kunnen ze. Maar wel alleen met een bepaald doel, namelijk elkaar bevruchten. In de zomer vliegen de koninginnen en de mannetjes hoog in de lucht. De mannelijke mier die het hoogste vliegt, wordt door de koningin uitgekozen om haar te bevruchten. Na de paring gaan de mannetjesmieren dood. De koningin komt terug op de grond en zoekt een nieuw plekje voor haar nest.