Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren in huis

Mieren in huis, daar zit niemand op te wachten. Echter heeft bijna iedereen wel een keer mieren in huis gehad. Soms komen ze even rondkijken, nieuwsgierig of er wat voedsel te halen valt. Na een tijdje vertrekt de kolonie weer. Heb jij al langere tijd last van een hele kolonie mieren en kom je niet van ze af? Dan is het tijd voor actie. Een mierenplaag in huis zorgt voor overlast en schade. Het is altijd het belangrijkste om de koningin van de mierenkolonie te bestrijden.

De koningin in jouw huis zorgt voor de overlast

De koningin is de vrouwelijke mier die zorgt voor duizenden mieren. Het is zaak om bij mierenoverlast de koningin te bestrijden. Zodra zij bestreden is, kunnen er geen mieren bij komen. Het is vrij lastig om de koningin te vinden, want zij komt niet vaak uit het nest. Het gevaar bij mieren in huis is dat als het echt om een plaag gaat, de kans groot is dat ze al jaren de tijd hebben gehad om een enorm nest te creëren in jouw huis.

Mieren in huis en de gevolgen

Mieren zijn kleine insecten, maar ontzettend sterk met een enorm uithoudingsvermogen. In principe ervaar je niet direct last van mieren in huis. Dat is ook gelijk het gevaar bij mieren, zo kunnen onopvallend veel schade aanrichten.

  • Mieren in de keuken is niet hygiënisch, denk aan mieren op jouw aanrechtblad of voedselvoorraden. Dit veroorzaakt mogelijk zelfs voedselvergiftiging.
  • Mieren kunnen terrassen volledig laten verschuiven. Ze trekken het zand onder stenen en tegels weg.
  • Mieren verslepen zand en materialen op plekken waar wij het niet zien. In sommige gevallen verzwakt de constructie van een woning zelfs volledig door het werk van mieren.

Hoe vinden alle mieren de weg naar jouw huis?

Mieren hebben een ontzettend sterk geurvermogen. De eerste mieren die aankomen bij jouw huis verspreiden een geurspoor. Via dit reukspoor komen alle andere mieren van de kolonie ook naar de plek toe. Bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat het geurspoor vernietigd wordt, zodat mieren de weg naar het huis kwijt zijn. Toch zien wij ook wel gebeuren dat de mieren een nieuwe weg creëren naar het huis en gewoon verder gaan waar ze gebleven waren. Daarom dient ook het mierennest bestreden te worden.

Mieren in huis bestrijden

Zoals hierboven al aangegeven wordt, is het bestrijden van mieren geen eenvoudige klus. Het belangrijkste is het bestrijden van de koningin. Vaak zit zij echter diep verscholen in het mierennest. Om de cyclus te doorbreken, is het dus wel van belang om haar te vinden. Professionele ongediertebestrijders hebben de kennis en ervaring om koninginnen en dus het mierennest te traceren.