Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren in gazon

Het is een heerlijke zomerse dag, je zit lekker in de tuin en ineens zie je mieren in je gazon lopen. Waar komen ze vandaan en waarom zoeken ze jouw tuin op? Iedereen vraagt zich dit weleens af in de zomer. Het is een feit dat mieren net als jou een natuurlijke omgeving fijn vinden. Daarnaast zoeken de koninginnen in het voorjaar een nieuwe plek voor mierennesten.

Waarom kiezen mieren jouw tuin uit?

Mieren komen af op voedsel. De werksters, dit zijn de onvruchtbare vrouwelijke mieren, hebben maar een doel, namelijk voedsel zoeken voor het mierennest. Zodra ze een beetje voedsel vinden bij jou in de tuin zijn de mieren tevreden met de nieuwe locatie. In het voorjaar eten wij graag onze lunch in de tuin. Een paar kruimels is al voldoende voor mieren om te ruiken dat er voedsel in de buurt is.

Schade die mieren aanrichten in jouw tuin

In principe hoef jij je niet gelijk zorgen te maken als je een paar mieren ziet lopen. Zodra echter een mierennest dichtbij jouw leefomgeving zit, wordt het wel vervelend. De kolonie mieren kan dan wel degelijk schade aanrichten. Je moet denken aan het volgende:

  • Bladluis in je tuin.
  • Het verzakken van bestrating.
  • Gras dat niet meer groeit, dus kale plekken in het gazon.

Deze problemen door mieren ontstaan vooral in de maanden mei, juni en juli. We lichten bovenstaand hieronder verder toe.

Problemen door mieren in gazon

Doordat mieren bladluizen met zich meebrengen, is de kans groot dat bladluis zich verspreidt in jouw tuin. Mierennesten zitten vaak in de grond, zoals in je gazon of onder het terras. De gangen die mieren maken voor hun nest, zorgt voor verzakking van grond. Mieren zijn altijd in grote aantallen. Ze nestelen zich in het gazon en het gras kan hierdoor niet meer ademen.

Hoe bestrijd je mieren in je tuin?

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van kokend water over mieren gieten. Dit kan zeker helpen, alleen de mierenkolonies en mierennesten zijn heel groot. Om alle mieren te bestrijden, moet je de methode wel een aantal dagen herhalen. Mieren hebben een sterk ontwikkelt reukvermogen. Ze houden niet van lavendel, munt en rozemarijn. Plaats een aantal plantjes in de omgeving waar jij veel mieren ziet. Heb jij verschillende dingen uitgeprobeerd, maar blijven de mieren maar komen? Schakel dan de hulp in van onze professionele ongediertebestrijders.