Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren in de keuken

Zodra het weer mooier begint de worden, er weer vaker buiten gezeten kan worden, hebben we ineens ook weer last van mieren. Vooral in de keuken tref je de beestjes binnen no-time aan. Hoe kan dit? Mieren hebben een ontzettend sterk reukvermogen. Er hoeft maar iets qua voedsel in de keuken te liggen en de werksters komen er met grote aantallen op af. Ondanks dat mieren hele interessante insecten zijn, zien wij ze liever niet in onze keuken.

Mieren volgen elkaar op naar jouw keuken

Er hoeven maar een aantal mieren iets lekkers te ontdekken in jouw keuken en binnen enkele seconden is de hele kolonie actief in jouw keuken. Hoe kan dit?

  • Tijdens het zoeken naar eten laten de werksters een spoor van feromonen achter.
  • Dit reukspoor zorgt ervoor dat alle andere mieren van de kolonie de route naar jouw keuken ook weten te vinden.
  • Wil je de loop naar jouw keuken stopzetten, dan dien je dit reukspoor te doorbreken.

Het gevaar bij mieren is dat als ze iets lekkers gevonden hebben in jouw omgeving, de kans groot is dat ze in de buurt blijven hangen. En het gevaar is helemaal daar als de koningin besluit haar nest te verplaatsen naar jouw huis of tuin.

Wat moet je doen als je mieren in de keuken hebt?

Het is belangrijk dat je vaststelt om welke miersoort het gaat. Kijk naar de grootte en de kleur van de mieren. Zodra je de soort mier weet, dan is de volgende stap om het mierennest te vinden. Kijk allereerst waar de mieren je huis binnen komen. Volg de route van de mieren, veelal komen ze via kieren bij deuren en ramen binnen. Heb je de toegang tot je woning gevonden, dan moet je hier iets aan doen. En dan?

Volg de mieren naar buiten

Mieren zijn altijd met grote aantallen. Ze lopen in een lange rij achter elkaar aan. Zodra je weet hoe de mieren je keuken bereiken, volg je vervolgens de hele kolonie naar buiten. Mieren lopen altijd in een rij om zo het geurspoor te behouden. Volg dit spoor en grote kans dat je heel snel op het mierennest stuit.

Bestrijd het mierennest

Als je het mierennest gevonden hebt, ben je al goed op weg. Het nest moet bestreden worden, want daar zit de koningin in. De koningin zorgt voor de gigantische aantallen mieren en zal de werksters aan het werk blijven houden om op zoek te gaan in jouw keuken naar eten. Deze cyclus doorbreek je door het nest te bestrijden. Daarnaast dien je het geurspoor te doorbreken.

Maak je keuken heel goed schoon

Het bestrijden van het mierennest is heel belangrijk. Ook is het natuurlijk belangrijk om je keuken goed schoon te houden. Zorg dat er geen zoetigheid te vinden is voor mieren. Het bestrijden van de koningin en het voorkomen van aanwezig voedsel voor mieren zijn twee belangrijke dingen die je moet doen om geen mieren meer in jouw keuken te zien.