Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren herkennen

In Nederland zijn verschillende soorten mieren actief. Hoe herken je mieren en waarom is het goed om een type mier te herkennen? Mieren geven overlast. Zodra je weet met welke soort mier je te maken hebt, kun je achterhalen waarom ze in jouw leefomgeving zitten. Dit heeft onder andere te maken met voedsel. Blijkbaar is er geschikt voedsel in jouw omgeving waar de mieren op afkomen.

Punten waarin mierensoorten zich onderscheiden

Er zijn een aantal punten waarin mierensoorten zich onderscheiden. Zo kom jij erachter welk soort mier in jouw omgeving actief is. Probeer antwoord op onderstaande vragen te geven en leer de mieren herkennen.

  • Hebben de mieren geknakte of rechte voelsprieten?
  • Hebben de mieren hele slanke tailles?
  • Welke kleur heeft de mier?
  • Hoe ziet het deel eruit tussen het borststuk en het achterlijf?
  • Hebben de mieren tanden of niet?
  • Zie jij mieren met vleugels?

Koningin gespot?

Koninginnen laten zich eigenlijk nooit zien. Het zijn de werksters die al het werk verzetten en dus met het voedsel aan het slepen zijn. De werksters zijn de vrouwelijke mieren die niet vruchtbaar zijn. Zodra jij een grotere mier tussen de groep ziet, weet je zeker dat het mierennest dichtbij is, dit is de koningin. Vaak komen de werksters namelijk bij jou thuis voor voedsel, terwijl het nest ergens verderop zit.

Hoe herken je mierenoverlast?

Niemand zit te wachten op gigantische aantallen mieren in de leefomgeving. Echter ontkomen we er bijna niet aan. Zodra jij hele rijen met mieren ziet, weet je dat er ergens een mierennest zit. Je kunt een nest herkennen aan hoopjes zand die niet vanzelf ontstaan. Kijk maar eens of je mieren tussen je terrastegels ziet. Nog niets gevonden? Til dan maar eens een bloempot op.

Het belang van mieren herkennen

Het is goed om tijd te steken in het herkennen van mieren. Dit is van belang, zodat je kunt achterhalen waarom de mieren in jouw leefomgeving aanwezig zijn. Daarnaast is het goed om te weten om welke mierengroep het gaat, zodat de juiste bestrijding toegepast wordt. Weet jij niet om welke mieren het gaat? Of heb je hulp nodig bij de bestrijding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar!