Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren en gezondheid

Welke invloed mieren hebben op onze gezondheid, vind je hier antwoord op. Mieren vormen niet een ontzettend groot gevaar voor onze gezondheid, desondanks zijn ze niet prettig in je omgeving en raden wij aan om mieren proberen te voorkomen. Mieren verspreiden ziektekiemen op ons eten en drinken, waardoor wij mensen voedselvergiftiging kunnen oplopen. Ook bijten mieren en dit levert pijnlijk jeukende bultjes op. Tot slot zijn sommige mensen allergisch voor beten van mieren, wat dus wel degelijk wat doet met je gezondheid.

Mieren veroorzaken voedselvergiftiging

Mieren verspreiden ziektekiemen. Zodra mieren in aanraking komen met ons voedsel, lopen wij kans op voedselvergiftiging. De ziektekiemen zijn niet met het blote oog te zien. Je ziet dus niets aan je eten en je weet niet dat er mieren bij geweest zijn. Daarom is het heel belangrijk om, vooral in de zomermaanden, je eten en drinken zorgvuldig op te bergen. Zo voorkom je voedselvergiftiging!

Bijtende mieren laten jeukerige bultjes achter

Je geniet lekker van de eerste zonnestralen, je pakt je kleedje en gaat lekker in de tuin liggen. Nog geen 5 minuten of je treft de eerste kriebelende beestjes al aan. De kleine mieren kriebelen en ze bijten ook nog eens. Je vraagt je dan ook direct af of een mierenbeet gevaarlijk is. Op huidirritatie na is een mierenbeet niet gevaarlijk, mits je geen allergische reactie vertoont.

Wat doet een mierenbeet met je huid?

Rode mieren bijten het vaakst. Een rode mier is de meest agressieve mier. Wat gebeurt er tijdens een beet en wat doet het met je?

  • Een bijtende mier spuit bij het steken gif in je huid.
  • Vervolgens voel jij een brandende of stekende pijn.
  • Een rood bultje wordt zichtbaar.
  • Het begint direct te jeuken.
  • Na een aantal dagen verdwijnt het bultje en de jeuk.

Mieren en een allergische reactie

Voor sommige mensen zijn mieren echt schadelijk voor de gezondheid. Deze mensen zijn waarschijnlijk allergisch voor mierenbeten. Wat moet je doen als je allergisch bent en wordt gebeten door een mier?

  • Voel jij je niet lekker na een beet van een mier? Schakel dan medische hulp in.
  • Probeer niet aan de plek te krabben. Voorkom dat je de huid openmaakt en kans loopt op infectie. Daarnaast verspreid je met krabben ook het gif onder je huid en wordt de plek groter.
  • Koel de plek op je huid. Dit verzacht de pijn, de zwelling en de jeuk.