Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren

Mieren zijn insecten. Een insect is een beestje met 6 poten, een kop, een borststuk en een achterlijf. Mieren zijn echte groepsinsecten. Ze leven altijd met meerdere mieren samen, we noemen dit bij mieren een kolonie. In grote lijnen kun je een mier indelen in:

  • Een vrouwtjesmier
  • Een mannetjesmier
  • Een werkster

Een werkster is een vrouwelijke mier die niet vruchtbaar is. De werksters kunnen dus geen eitjes leggen. De mieren die jij in je huis of tuin ziet, zijn altijd werksters.

Soorten mieren in Nederland

In Nederland komen verschillende soorten mieren voor. De meest voorkomende en bekendste mier van Nederland is de tuinmier. Daarnaast komt in Nederland ook geregeld de kale bosmier, de faraomier, de zwarte zaadmier en de gewone steekmier voor. Elk soort mier heeft zijn eigen favoriete leefomgeving met specifieke voorkeuren qua eten. Eigenlijk leven alle mieren wel het liefste in de natuur. Zodra ze echter ergens binnen voedsel vinden, blijven ze gerust even in het gebouw.

De 5 meest voorkomende mieren in Nederland

In Nederland hebben we veel last van mieren. Als je goed oplet, kun je verschillen zien tussen de mieren. Wil jij weten met welke mier jij te maken hebt? We lichten ze hieronder toe:

  • De tuinmier: is zwart van kleur, heeft vleugels, eet insecten en zoetigheden en leeft graag buiten.
  • De kale bosmier: is rood van kleur, vooral actief in bosrijke omgevingen en eet insecten.
  • De faraomier: is de kleinste mier van de 5, de vrouwtjes zijn bruingeel, mannetjes zijn zwartbruin en eten vooral vleeswaren.
  • De zwarte zaadmier: leeft in gebouwen, is zwart van kleur, kan bijten en steken en eet voornamelijk insecten, planten en vetten.
  • De gewone steekmier: is roodbruin van kleur, leeft vooral op vochtige plekken in de natuur en kan flink bijten.

De bevruchte koningin

Heb jij weleens mieren zien vliegen? Dat kan namelijk! De vruchtbare vrouwtjes en de mannetjes vliegen in de zomer in de lucht. In de lucht vindt de koningin haar mannetje en het mannetje bevrucht de koningin meters hoog in de lucht. Na de paring sterft het mannetje. De bevruchte koningin komt weer terug op de grond en zoekt een geschikte plek voor haar nest. Ook verliest ze haar vleugels. Nu maar hopen dat de koningin niet jouw tuin uitkiest voor het nest.