Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren voorkomen

Als je eenmaal last hebt gehad van een mierenplaag in je omgeving, dan wil je graag weten hoe je in het vervolg mieren voorkomt. Om mieren te voorkomen moet je weten waar mieren op af komen. Met andere woorden: waarom komen ze naar jouw huis toe?

Mieren zijn altijd op zoek naar eten

De mieren die jij ziet, zijn de werksters van de kolonie. Dit zijn de vrouwtjesmieren die niet vruchtbaar zijn. Deze mieren zijn maar met een doel in jouw omgeving: ze zijn op zoek naar voedsel voor de rest van de mierenkolonie. Zodra mieren een plek gevonden hebben waar eten ligt, laten ze een bepaalde geur achter op de route hiernaartoe. Via deze geur weten alle andere werksters ook het voedsel te vinden.

Voorkom zichtbare etensresten

Het antwoord is heel simpel op de vraag hoe je mieren voorkomt in je huis: laat geen etensresten rondslingeren. Dat klinkt simpeler dan het is. Een druppel ranja op je aanrecht laten liggen, is namelijk al voldoende voor mieren om langs te komen. Het is dus heel belangrijk dat je vooral tijdens de lente en zomer de keuken goed schoonhoudt. Zorg er ook voor dat je de aanrechtkastjes goed sluit.

Gegeten? Ruim direct de vieze vaat op

Je hebt er misschien niet altijd zin in, maar laat geen vieze vaat op het aanrecht staan. Maak hier een gewoonte van en doe direct de afwas of stop de vaat in de vaatwasmachine. Zorg dat je deze ook goed dichtdoet. Mieren hebben een ontzettend sterk reukvermogen en voor het kleinste komen ze met de kolonie al even kijken.

Ga zorgvuldig om met je afval

Schaf prullenbakken aan die echt goed afsluiten. Laat ook absoluut geen vuilniszakken open staan. Is de prullenbak vol? Gooi de vuilniszak direct in de vuilniscontainer. Heb je iets op de grond laten vallen? Ruim het direct op.

Geen fruit op het aanrecht

Veel mensen bewaren fruit buiten de koelkast op het aanrecht. Dit is geen probleem voor het fruit zelf, maar je maakt het voor de mieren dan wel heel eenvoudig. Ze hoeven het alleen maar te ruiken en ze kunnen er zonder moeite bij. Stop het fruit tijdens warme dagen in de koelkast. Bekijk je koelkast ook eens goed. Is het rubber, waarmee de koelkastdeur sluit, goed schoon? En sluit de deur nog goed? Is dit niet het geval, dan moet je niet raar opkijken als je zelfs mieren in je koelkast vindt.