Alles over mieren
MENU
Direct mieren bestrijden? Zoek bestrijder

Mieren zelf bestrijden

Mieren zelf bestrijden is niet eenvoudig, maar niet geschoten is altijd mis. Uiteraard kun je het proberen en wie weet, bestrijd je de mieren wel! Wij leggen uit welke mogelijkheden er zijn om zelf mieren te bestrijden en waar de aandachtspunten liggen. Bij het bestrijden van mieren gelden een aantal stappen die je moet volgen om mieren effectief te bestrijden. En uiteraard geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Onderzoek waar het mierennest zit

Het is belangrijk om eerst het mierennest te vinden. Waarom? En hoe vind je die?

  • Als je enkel de zichtbare mieren bestrijdt, verhelp je het probleem niet. In het mierennest zitten namelijk nog veel mieren. Zij blijven zich voortplanten en binnen no-time heb je weer mieren in je omgeving.
  • Je vindt het mierennest door het geurspoor van de mieren te volgen. Dit geurspoor gaat vanuit het mierennest naar de plek waar ze voedsel vinden. Om mieren hier niet meer naar toe te krijgen, dien je ook het geurspoor te wissen.
  • Besef je bovenal waarom je last hebt van mieren. Heb je bijvoorbeeld resten eten en drinken liggen? Dan heb je binnen de kortste keren weer last van mieren.

Mierennest gelokaliseerd, wat dan?

Zodra je weet waar het mierennest zit, kun je aan de slag gaan met de mierenbestrijding. Als je weet waar het nest zit, heb je hoogstwaarschijnlijk ook uitgezocht welke route de mieren lopen en via welke plek ze je huis binnen komen. Dan zijn dit de drie plekken waar jij je op moet richten tijdens het mieren zelf bestrijden.

Mieren bestrijden met producten in huis

Wil je geen chemische bestrijdingsmiddelen aanschaffen? Of misschien wil je niet met deze producten werken? Dan kun je eens kijken in je keukenkastjes. Let op: dit is niet altijd even effectief en geduld en herhaling is vereist. Hieronder een aantal opties hoe je met huismiddeltjes mieren bestrijdt.

  • Vul een plantenspuit met azijn en water. Bespuit de route van mieren met de mix van azijn en water. Mieren hebben een ontzettende hekel aan deze geur en zo wis je gelijk de geur uit waarmee zij met elkaar communiceren.
  • Maak een mix van citroen en water. Neem de schillen van citroen, sinaasappel en limoen en mix het met water. Giet vervolgens het mengsel over het mierennest.
  • Pak een emmer met kokendheet water. Giet dit water in het mierennest, waardoor de mieren overlijden. Het lastige is met deze methoden dat vaak niet het hele nest wordt bestreden.

Chemische bestrijdingsmiddelen inzetten om mieren te bestrijden

Er zijn een aantal chemische bestrijdingsmiddelen te koop waarmee je mieren kunt bestrijden. Het is heel belangrijk dat je zorgvuldig de gebruiksaanwijzing leest en de beschreven stappen opvolgt. Je kunt kiezen uit mierenkorrels, mierenlokdoosjes, mierenbuffet, mierenpoeder en mierenspray.